Vinkit koiran ulkoiluun kylmässä säässä

Koiran ulkoiluun kylmässä säässä vaatii joskus omistajaltakin motivaatiota.

Itsestäkin voi tuntua, että lyhyt lenkki riittää. Riittävä liikunta ja ulkoilu myös talvella pitää kuitenkin koiran onnellisena ja terveenä. Toivon näiden vinkkien auttavan sinua tekemään huonosta säästäkin miellyttävän ulkoiluhetken.

Jotkut koirat lähtevät ulos hyvin vastahakoisesti huonolla säällä tai kovalla pakkasella; ne selvästi haistavat säätilan. Ne selvästi muistavat, miltä säätila tuntui. Kylmä sää voi olla haitallista koiran terveydelle. asianmukaisilla varotoimenpiteillä ja vinkkejä noudattamalla voit pitää koirasi turvassa ja tyytyväisenä ulkoillessasi kylmällä säällä.

Muista, että jokainen koira on yksilöllinen, joten on tärkeää lukea oman koirasi viestejä ja mukauttaa ulkoilurutiinit sen tarpeisiin.

Pukeudu oikein

Aloita ensin omasta pukeutumisestasi. Jos alat palella heti ulos päästyäsi, et innostu houkuttelemaan koirakaveriasi pitkälle lenkille. Koira aistii mielialasi. ”Ei ole huonoa säätä, vaan huonosti säähän sopiva pukeutuminen”, sanoi eräs tuttava, kun joku valitti huonoa säätä.

Koiran ruumiin lämpötila säätelee hyvin eri tavalla kuin ihmisen lämpötila. Kuitenkin, jos lämpötila laskee tarpeeksi alas, jopa koirallakin voi tulla kylmä. Pukeutuminen on yksi tapa auttaa koiraa pysymään lämpimänä.

Kaikki koirat eivät tunne kylmää samalla tavalla. Koirat, joilta puuttuu alusvilla, palelevat herkästi. Jotkut rodut kuten samojedit ja suomenpystykorvat nauttivat kylmästä.

Jos koirasi tarvitsee vaatteen pakkaskeleillä, valitse lämmin takki tai haalari, joka peittää koko kehon ja tarjoaa suojaa kylmää vastaan. Muista myös tarkistaa, että puvun materiaali on vedenkestävä ja suojaa kosteudelta, jota saatetaan kohdata lumisilla tai sateisilla päivillä.

Materiaalin pitää kuitenkin olla sellainen, että se tuntuu miellyttävältä päällä. Tärkeää on myös, että vaate itsessään on mukava pitää. Oma koirani parilla pään hankauksella sai sadetakin pois päältään.

Joskus näkee ylipuettuja koiria. Mieleeni tulee pulska shihu, jolla jo lämpimänä syyspäivänä oli sekä neule että takki sen päällä. Omistaja vielä kantoi lemmikkiään.

Koiralle voi myös itse tehdä vaatteita. Esimerkiksi itse villalangasta neulottu loimi, jossa on fleese-vuori suojaa kovillakin pakkasilla. Siinä on myös mukava liikkua. Tulossa blogi koiran vaatteista.

Naisella on punainen myssy päässä ja hänellä on sylissä pieni koira. Koiran väri musta-ruskea.

Aloita ensin omasta pukeutumisestasi. Jos alat palella heti ulos päästyäsi, et innostu houkuttelemaan koirakaveriasi pitkälle lenkille.

Koiran päällä on neulottu oranssi-musta-värinen takki/loimi.

Koiralle voi myös itse tehdä vaatteita.

Suojaa tassut

Koiran tassut ovat erityisen alttiita kylmälle säälle ja vahingollisille aineille, kuten suolalle ja jään sulatuskemikaaleille. Ennen lenkille lähtöä varmista, että koiran tassut ovat suojattu. Voit tehdä tämän hankkimalla koiralle kestävät tassusuojat tai käyttämällä koiralle tarkoitettua pehmeää vahaa, joka suojaa jalkoja.

Monet koirat eivät suostu käyttämään tossuja eikä kaikille edes löydy mallia, joka pysyy hyvin jalassa. Joskus tossuja on etsitty lumihangesta taskulampun avulla.

Huolehdi myös siitä, että pyyhit tassut huolellisesti lenkin jälkeen poistaaksesi mahdolliset haitalliset aineet tai ihoa ärsyttävän kosteuden.

Jos koirallasi on anturoiden välissä karvaa, lyhennä se niin, ettei tassuihin pääse syntymään paakkuja. Ne voivat olla kivuliaita. Jos koirasi alkaa ontua kesken lenkin tai ei suostu kävelemään, puhdista anturat.

Vähennä ulkoilun pituutta

Vaikka monet koirat nauttivat pitkistä lenkeistä ja juoksuista, on tärkeää lyhentää ulkoilun kestoa kylmällä säällä. Jos sinulla on mahdollista, lisää lenkkien määrää, jolloin koirasi saa riittävästi liikuntaa.

Pidä lenkit lyhyinä ja tehokkaina, jotta koirasi ei jää ulkona kylmään turhaan pitkäksi aikaa. Tämä auttaa välttämään koiran paleltumisriskiä. Joskus näkee omistajan jäävän juttelemaan ja koiran palelevan vieressä.

Aikatauluta ulkoiluhetket päivän lämpimimmille tunneille ja varmista, että koirasi tuntee olonsa mukavaksi ja lämpimäksi koko ulkoilun ajan.

Kosteuta ihoa

Kylmä ilma voi kuivattaa koiran ihon, joten varmista, että kosteutat asianmukaisesti erityisesti anturoita. Tämä on erityisen tärkeää pitkillä talvilenkeillä, joissa koiran iho altistuu tiheämmin kylmälle ja kuivalle ilmalle. Voit käyttää koiralle tarkoitettua kosteuttavaa hoitoainetta tai öljyä, joka auttaa suojaamaan koiran ihoa.

Apteekeista löytyy myös koirille sopivia ihonhoitotuotteita. https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/ELAeINTEN-HOITO/Koiran-hoito/Ihon-ja-turkin-hoito

Koira likaantuu myös talviaikaan. Jos joudut pesemään koiran, ajoita se esimerkiksi iltaan niin, että koira menee ulos seuraavan kerran vasta aamulla. Erityisen tarkkana pitää olla hännän kanssa, ettei se palellu. Koira voi saada kylmästä ”vesihännän”, joka on hyvin kivulias.

Valvo koiraa

Koiria ei tulisi koskaan jättää valvomatta ulos kovassa pakkasessa tai kylmässä ilmassa. Pidä aina silmällä koirasi ja varmista, että se ei näytä paleltuvan tai olevan levoton. Tunnista kylmän sään oireet, kuten tassujen nuoleminen tai värinän, ja vie koirasi sisätiloihin, jos havaitset näitä merkkejä.

Lyhyellä lenkilläkin koira voi alkaa nostella tassujaan. Pienen koiran pystyy ottamaan vähäksi aikaa syliin ja lämmittää sen tassuja, jotta matka lämpimään helpottuu,

Musta ulkoilutakki roikkuu henkarissa ja takki on kuvattu edestä. Takin päälle on laitettu heijastavat henkselit.

Heijastavat henkselit voi pukea ulkotakin päälle. Tältä näyttää takki edestä.

Musta ulkoilutakki roikkuu henkarissa. Takki on kuvattu takaa. Takin päällä on heijastavat henkselit.

Musta ulkoilutakki olisi kovin pimeä ilman heijastinta. Nyt selässäkin on heijastin.

Muista heijastin

Heijastimet ovat osa pimeän ajan ulkoilua. Auton ratista huomaa, miten vaikea tummiin pukeutuneita ihmisiä on havaita kaupunkioloissakin. Astetta vaikeammaksi tilanteen tekee, jos pieni koira on pitkän flexinn päässä ilman kunnon heijastinta. Vaikka omissa tai koiran varusteissa on jonkinlainen heijastin, lisävalo on silti tarpeen.

Heijastin kiinnitetään esimerkiksi koiran valjaisiin, hihnaan tai pantaan. Joillakin koirilla on pitkälle loistava valopanta.

Heijastimet auttavat ohikulkijoita ja autoilijoita havaitsemaan koiran liikkeet etäältä, vähentäen näin riskiä törmäyksille.

Koiran heijastimen tulisi olla riittävän suuri ja kirkas, jotta se erottuu hyvin pimeässä. Valokoristeesta kannattaa valita sellainen, jonka patterit ovat vaihdettavissa tai ladattavissa esim. usp-kaapelilla.

Heijastimen materiaalin tulee olla kestävää ja säänkestävää, jotta se säilyy pitkään käytössä.

Ulkoiluttajan heijastimet ovat yhtä tärkeitä kuin koiran heijastimet. Ne auttavat ohikulkijoita ja autoilijoita huomaamaan myös ulkoiluttajan pimeässä. Ulkoiluttajan heijastimet voidaan kiinnittää esimerkiksi takkiin, housuihin tai käsilaukkuun. Samalla tavalla kuin koiran heijastimet, ne heijastavat takaisin valoa ja tekevät ulkoiluttajan näkyväksi pimeässä.

Ulkoiluttajan heijastinten tulisi myös olla kirkkaita ja riittävän suuria. Monissa heijastimissa on erilaisia kiinnitysmahdollisuuksia, joten ne voidaan helposti kiinnittää vaatteisiin tai asusteisiin.

Monet koirien ulkoiluttajat suosivat valjasmallisia heijastimia, jotka on helppo pukea päälle ja jotka heijastavat moneen suuntaan. On myös myytävänä heijastavaa sprayta. Jos sinulla on siitä kokemusta, kerro meille muille.

Sinua voi kiinnostaa myös vinkit mistä löytää uutta kotia tarvitsevan koiran.

Liity mukaan matkalle koiraseikkailuihin ja hyvän olon polkuihin seuraamalla Reippaat Tassut -blogiamme. Tarjoamme arvokasta tietoa, inspiroivia tarinoita ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua ja koiraasi viihtymään yhdessä.

Liity sähköpostilistallemme, niin saat heti tiedon uusimmista blogipostauksista.