Koiran elämää perheen jäsenenä

Koiran elämä perheessä sujuu hyvin, kun lemmikki tunnistaa tietyt yksinkertaiset komennot; ja toimii annettujen käskyjen mukaan. Kun kutsutaan ”tänne”, koira tulee kutsujan luokse. Nimen tunnistaminen on myöskin tärkeä taito. Muita peruskäskyjä voisi olla vaikkapa ”istu”, ”irti”. Komento ”hiljaa” on myös tärkeä sana oppia.


Keksi omat sanat

Voit keksiä itse käyttöösi juuri sellaiset sanat kuin haluat. Eräs lemmikki kuulee sanat ”käytöstavat” kun halutaan sen lopettavan hyppimisen ja se toimii; sillä hyppiminen loppuu.

Ohita

Nykyään koiria on todella paljon; kevään Länsiväylässä (15.3.2023) kerrotaan Suomessa olevan 803 000 koiraa. Ja sen kyllä huomaa. Välillä tuntuu, että joka toisella ihmisellä on koira, parhaimmillaan ulkoilutetaan kahta hauvaa.

Miten sitten nämä lemmikit saadaan kulkemaan ulkoilureiteillä nätisti, ilman että ne alkavat haukkua? Olen huomannut, että moni käyttää sanaa ”ohita” koirallensa, kun koirat ja omistajat kohtaavat toisensa. Kun ohitus on tapahtunut, saa lemmikki pienen herkkupalan palkinnoksi. Toinen tapa on antaa hauvalle jokin herkku, kun vastaan on tulossa toinen koira tai vaikkapa pyöräilijä. Koira on niin kiinnostunut saamaan herkun, että unohtaa vastaantulijan ja saa palkinnon. Ohitus on onnistunut!

Ulkoilureitillä. Ohitus on onnistunut!

Koira on laumaeläin

Tottelevaisen koiran kanssa elämä on helpompaa, kun nämä peruskomennot on hallussa. Jos mietitään koiraeläimen historiaa, niin koirat ovat eläneet aiemmin laumoissa ja näillä on ollut usein johtaja, jota kaikkien jäsenten on ollut syytä totella. Koiramaailmassa tieto omasta paikasta lauman jäsenenä on ollut näille eläimille ihan ykkösasia.

Ihminen on koiran pomo

Sama käytäntö on koiraperheessä, joissa on sääntöjä, joita koiran kuuluu noudattaa. Ihminen onkin aina koiran pomo, eikä saa antaa koiran muuttua pomoksi pomon paikalle. Koiran kuuluu olla kuuliainen jäsen, jonka pitää totella kaikkia perheeseen kuuluvia.

Tieto tuo turvaa

Se että perhe ja ihmiset sijoittuvat kärkeen ja koira on siinä loppupäässä, on eläimelle ihan hyväksyttävä asia. Sillä näin se on toiminut koiramaailmassakin; aina on ollut joku joka määrää.
Tieto omasta paikasta lauman jäsenenä on eläimelle tärkeä tieto. Tämä myös lisää turvallisuuden tunnetta ja lemmikki on onnellinen. Ja kun koira on onnellinen, niin uskon, että tämä näkyy myös perheessä. Koko perhe voi hyvin.

Koiran kouluttaminen voi olla haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa:

1. Positiivinen vahvistaminen

Käytä palkkioita, kuten herkkuja, rapsutuksia tai leluja, kun koira tekee halutun asian oikein. Tämä auttaa vahvistamaan positiivista käytöstä.

2. Lyhyet ja selkeät käskyt

Käytä lyhyitä ja yksiselitteisiä käskyjä, kuten ”istu”, ”seuraa” tai ”tule”. Näin koira ymmärtää helpommin, mitä siltä odotetaan.

Muista, että jokainen koira on yksilö, ja koulutustarpeet voivat vaihdella rodun, iän ja yksilöllisten persoonallisuuserojen mukaan. Jos kohtaat erityisiä haasteita, harkitse ammattilaisen, kuten koirankouluttajan, apua.

3. Toistot ja kärsivällisyys

Koiran kouluttaminen vaatii toistoja. Ole kärsivällinen ja toista harjoituksia useita kertoja päivässä. Älä odota liikaa liian nopeasti.

4. Ajoitus on tärkeää

Palkitse tai osoita ei-toivottua käytöstä mahdollisimman välittömästi, jotta koira yhdistää palkkion tai ojennuksen tekoon.

5. Ympäristön hallinta

Aluksi kouluta koiraa rauhallisessa ympäristössä, jossa on vähän häiriötekijöitä. Vähitellen voit lisätä haasteita ympäristössä.

6. Sosiaalistaminen

Tottumista erilaisiin tilanteisiin ja muihin koiriin auttaa koiraa kehittämään sosiaalisia taitojaan.

7. Älä rankaise liikaa

Vältä liiallista rankaisua. Negatiiviset seuraamukset voivat pelästyttää koiran ja vaikeuttaa koulutusta.

8. Rutiinit ja johdonmukaisuus

Luo säännöllinen aikataulu ruokinnalle, ulkoilulle ja harjoituksille. Koirat reagoivat hyvin ennustettavaan ympäristöön.


9. Käytä erilaisia palkkioita

Vaihtele palkkioita, jotta koira ei kyllästy. Voit käyttää herkkuja, kehuja, leluja tai rapsutuksia eri tilanteissa.

10. Koulutuskytkentä
Käytä erityistä käskyä tai eleitä, kun haluat koiran keskittyvän koulutukseen. Tämä auttaa erottamaan leikin ja vakavan harjoituksen toisistaan.


Muista, että jokainen koira on yksilö, ja koulutustarpeet voivat vaihdella rodun, iän ja yksilöllisten persoonallisuuserojen mukaan. Jos kohtaat erityisiä haasteita, harkitse ammattilaisen, kuten koirankouluttajan, apua.

Liity mukaan matkalle koiraseikkailuihin ja hyvän olon polkuihin seuraamalla Reippaat Tassut -blogiamme. Tarjoamme arvokasta tietoa, inspiroivia tarinoita ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua ja koiraasi viihtymään yhdessä.

Liity sähköpostilistallemme, niin saat heti tiedon uusimmista blogipostauksista.