Kodinvaihtaja avuksi koirakuumeeseen on hyvä ratkaisu silloin, kun pentuvaihe ei sovi omaan elämäntilanteeseen. Koirasta on silti paljon iloa, vaikka saisi kaverikseen aikuisena. Se kuuntelee nuoren huolet. Se tuo vaihtelua ja iloa ikäihmiselle.
Eräs rollaattorilla liikkuva rouva kertoi, että hänen tyttärensä toivoisi äidin ottavan koiran seurakseen. Rouvaa pohditutti kovasti, miten hän selviää pentuajasta. Pentu pitäisi saada nopeasti ulos tarpeilleen, mutta rollaattorin kanssa se ei onnistu. Kodinvaihtajasta oli hänen perheessään puhuttu.
Vuokra-asunnossa asuvan rouvan pentu on osoittautunut oikeaksi vintiöksi. Haastaa puistossa isotkin koirat painimaan. On kaikin puolin rohkea ja reipas. Kotinsa lattialistat ovat saaneet kyytiä. Rouva arvelee joutuvansa ne uusimaan. Silti hän on tyytyväinen siihen, että vuokranantaja on suostunut pennun ottamiseen. Jotkut pelkäävät pennun sisäsiistiksi opettamisen jättävän pysyvät jäljet parkettiin.
Samat asiat pätevät aikuisen koiran kuin pennun hankkimiseen.
a. Pystytkö tarjoamaan koiralle pysyvän kodin? Muista, että kodinvaihto stressaa koiraa.
b. Onko sinulla riittävästi aikaa koiralle?
c. Onko sinulla tukiverkkoa äkillisiä tilanteita varten?
d. Kestääkö taloutesi koiran äkilliset sairastamiset ja muut kulut? Muista, että koiran ylläpitäminen maksaa.
e. Sopiiko tarjolla oleva rotu sinulle? Jos asut kerrostalossa kaupungin keskustassa, metsästykseen sovelluttava rotu ei ole paras mahdollinen.
a. Miksi koira halutaan myydä?
Korona-aika aiheutti koirabuumin, jonka jälkiseurauksena oli uutta kotia etsiviä koiria. Ainakin Tori.fi:n ilmoituksissa puhutaan elämäntilanteen muutoksesta. Taustalla voi olla traagisiakin tarinoita: omistajan vakava sairaus tai jopa kuolema. Olipa tarina mikä tahansa, sinun on hyvä tietää se. Esimerkiksi koirasta luovutaan siksi, että se ei ole oppinut olemaan yksin ja ulvoo eroahdistusta kaiket päivät. Yksin olemisesta kannattaa kysyä erikseen, vaikka myyjä ei sitä ottaisi esille.
b. Omistaako myyjä koiran?
Pyydä nähtäväksesi koiran alkuperäinen kauppakirja. Siitä selviää kasvattajan tiedot. Jos koiralla on ollut monta omistajaa, alkuperäinen on se, jolla nykyinen omistaja on ostanut koiran. Muista kauppakirjoista voi olla kopio.
Joissakin tapauksissa voi olla hyvä puolin ja toisin todistaa henkilöllisyytensä.
c. Onko koiran paperit kunnossa?
Pyydä ennen ostopäätöstä nähdäksesi koiran rekisteröintitodistukset.
Koiralla on myös oltava dokumentit rokotuksista. Jotkut ostavat koiralleen passin, johon saa kaikki rokotukset. Passista näkee myös koiran sirun numeron.
Pystytkö tarjoamaan koiralle pysyvän kodin? Muista, että kodinvaihto stressaa koiraa.
Lempilelu.
Alla olevat tiedot ovat Ruokaviraston sivuilta. Koirarekisteriin voit tutustua myös tästä linkistä Koirarekisteri – Ruokavirasto
Koirien merkinnän ja rekisteröinnin vaatimukset asetuksessa
• Ennen 1.1.2023 syntyneet koirat
– koira tulee merkitä mikrosirulla (jos sirua ei jo ole)
– koiran tiedot tulee ilmoittaa rekisteriin
– määräaika vuoden 2023 loppu
• 1.1.2023 jälkeen syntyneet
– koirat tulee merkitä mikrosirulla
– koiran tiedot tulee ilmoittaa rekisteriin
– viimeistään 3 kk iässä tai aiemmin, jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen 3 kk ikää
• 1.1.2023 jälkeen maahantuodut koirat
koiralla on jo mikrosiru
koiran tiedot tulee ilmoittaa rekisteriin
neljän viikon kuluessa saapumisesta tai aiemmin, jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen neljän viikon määräaikaa
Mitä tietoja koirasta tallennetaan rekisteriin?
– Mikrosirun tunnistuskoodi
– Syntymäaika tai arvio syntymäajasta
– Rotu tai kuvaus koiran ulkoisista tuntomerkeistä
– Sukupuoli
– Väri
– Nimi
– Syntymämaa, jos muu kuin Suomi
Koirasta on tulossa pitkäaikainen ystäväsi. Kun olet selvittänyt koiran taustat ja olet edelleen halukas ottamaan juuri tämän koiran, alkaa koitaan tutustuminen. Jos tilanne on sinulle hämmentävä, ajattele koiraa, joka aistii, että jotain on tekeillä. Kysy mahdollisimman paljon sen elämästä
• minkälainen on sen päivärytmi
• onko nirsoilija vai ahmatti
• meneekö vatsa helposti sekaisin
• onko lempileluja ja tekemistä, josta se pitää
• minkälaisiin lenkkeihin se on tottunut
• miten tulee toimeen toisten koirien kanssa
• onko eroahdistusta
• onko arka
• onko taipumusta järsiä huonekaluja/kenkiä
• missä sen lempipaikka on kotona
• onko oikeasti sisäsiisti
Mitä enemmän saat tietoa koirasta, sen paremmin teidän yhteinen elämänne alkaa. Muista, ettei täydellistä koiraa olekaan, jokaisella on omat hyvät ja huonot puolet. Jos esimerkiksi uusi lemmikkisi ei pidä polkupyöristä, voit ennakoida tilanteita ja vähentää ahdistusta. Tieto koiran käyttäytymisestä auttaa sinua ymmärtämään. mikä tavallista, mikä johtuu uudesta tilanteesta. Kun koira kotiutuu ja tuntee olonsa turvalliseksi, monet koira rauhoittuu.
Voit tutustua koiraan myös niin, että pääset sen kanssa lenkille. Älä pahastu, jos omistaja haluaa tulla mukaan ainakin ensimmäiselle lenkille.
Jotkut suosittelevat pyytämään koiraa itselleen parin viikon koeajaksi. Suhtaudun siihen vähän skeptisesti – tämä on vain oma mielipiteeni. Jotkut sopeutuvat heti uuteen ympäristöön. Toiset ikävöivät ”omaa perhettään”, mikä voi näyttää huonolta käytökseltä tai koira vaikuttaa masentuneelta. Koiran kannalta on ikävää, jos tässä vaiheessa tulet katumapäälle. Ikävää se on myös itsesi kannalta.
Muista, että koiran pitää löytää paikkansa uudesta kodista ja oppia luottamaan sille vielä vieraisiin ihmisiin. Sanotaanhan, että koira kiintyy ihmisiin, kissa paikkoihin.
Tämäkin voi kiinnostaa sinua: Alä tee näitä yleisiä virheitä, kun olet ostamassa pentua.