Älä tee näitä yleisiä virheitä kun ostat pennun

Älä tee näitä yleisiä virheitä kun ostat pennun. Olen kerännyt tähän blogiin listan tavallisista vihreistä. Toivon sen auttavan sinua katselemaan tilannettasi ulkopuolisen silmin. Kun koirakuume on kovimmillaan, tunteet vievät helposti voiton.

Ihmisen elämään tulee aina ennakoimattomia tilanteita. Joskus johtavat radikaaleihin muutoksiin. Esimerkiksi koirasta on pakko luopua. Niiden pelko ei kuitenkaan saa estää normaalia elämää, johon koira voi myös kuulua. Voi olla myös niin, että joskus oma harkinta pettää. Blogini sanoma ”älä tee näitä yleisiä virheitä, kun ostat pennun” voi auttaa sinua välttämään koiran hankintaan liittyviä riskejä.

Virhe 1: Hankit koiran hetken mielijohteesta
Korona-aika kuumensi pentumarkkinat. Monet ostivat, mitä saivat. Normaaliin palautuminen lisäsi tuntuvasti eri myyntipalsoilla kodinvaihtaja-koirien määrää. Usein syynä näytti olleen muuttuneet perhetilanteet.

Mieti tarkasti omaa tilannettasi, keskustele asiasta perheesi tai hyvän ystävän kanssa. Onko sinulla aika koiralle? Jaksatko kouluttaa sitä? Kuka hoitaa koiraasi, jos esimerkiksi sairastut? Tietoa voit saada myös blogisani 6 vinkkiä pennun hankintaan.

Harkintaa tarvitset myös, kun pohdit rotua. Onko sinulla aikaa kouluttaa ja lenkittää isoa koiraa? Minkälaista tietoa tarvitset roduista ennen kuin päätät?

Erityisesti pienet rodut ovat pentutehtailun suosikkeja.

koira tuijottaa valokuvaajaa.

Onko sinulla aikaa kouluttaa ja lenkittää isoa koiraa?

Kuka hoitaa koiraasi, jos esimerkiksi sairastut?

Virhe 2: Edullinen hinta houkuttelee: pentutehtailulla on omat markkinansa
Pentutehtailusta on kyse, kun nartulla tuotetaan jatkuvasti pentuja. Yleensä ne vieroitetaan emostaan liian aikaisin. Pennut kasvavat usein muualla kuin, missä ne myydään, esimerkiksi naapurimaissa.

Muualta Suomeen tuodun pennun tunnistetiedot voivat olla väärennetyt. Siltä voi puuttua rokotukset ja madotukset, vaikka ne paperien mukaan on tehty. Pentu voi olla myös vakavasti sairas. Uusi omistaja voi joutua tekemään raskaan päätöksen pennun lopettamisesta.

Erityisesti pienet rodut ja niiden risteytykset ovat pentutehtailun kohteena, koska niiden kysyntä on kova. Vastuullisesta kennelistä voi joutua pentua odottamaan kuukausia, jopa pitempään.

Pentutehtailijat löytävät asiakkaansa erilaisten maksuttomien internettorien kautta. Myyjiin ei yleensä saa jälkikäteen yhteyttä.

Pentutehtailua harrastavat myös jotkut suomalaiset kennelit. Näitä pentuja myydään ”vahinkopentuina”. Pentuja ei voi rekisteröidä, sillä emolla pitää olla 10 kuukauden pennutustauko. Sillä varmistetaan emon toipuminen edellisestä pentueesta.

Kun pentua ei rekisteröidä, ei ole varmuutta perinnöllisten sairauksien riskistä tai sen vanhempien liian läheisestä sukulaisuudesta, sisäsiittoisuudesta. Pennun rodustakaan ei ole varmuutta. Siitä on vain myyjän sana.
.
Virhe 3: Luotat pentuhuijarin puheisiin: Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta
Erilaisilla maksuttomilla internet-alustoilla on toinen toistaan söpömpien pentujen kuvia. Joskus kuvilla ei ole mitään tekemistä myytävän pennun kanssa. Samalla tavalla ihmisten seurustelupalstoilla on huijareita, jotka käyttävät muiden kuvia.

Mitä huijari hyötyy kauniista kuvasta? Saa katsojat ihastumaan pentuun. Jos maksat käsirahan, voit menettää sen. Kun alat kysellä koiraasi, prepaid-liittymä ei ole enää käytössä.

Tai voit saada pennun. Noudat sen ehkä huoltoasemalta. Monet ovat kertoneet saaneensa säälittävän pennun syliinsä, kun ovat epäröineet. Heille on syntynyt vahva halu pelastaa vetoavasti katsova pikkuinen. Jotkut näistä pennuista ovat olleet niin sairaita, että ne on jouduttu lopettamaan, toiset ovat vaatineet pitkää (ja kallista) hoitoa.

Usein pentuhuijarit tuovat pentuja Suomeen muista maista kuten Virosta tai Venäjältä. Huonot syntymäolosuhteet, tuntien matkustaminen autojen takakontissa ovat heikentäneet näiden pentujen elämää.

Jos kukaan ei ostaisi näitä pentuja, niitä ei myös tuotettaisi. Kysyntä luo markkinat.

Eräs tapa huijata olemattomalla pennulla /koiralla on sydämeen käyvä tarina. Äkillinen sairastuminen pakottaa luopumaan… Samanlaisilla tarinoilla ja niiden muunnelmilla ihmisiltä yritetään huijata rahaa: syöpää sairastanut lapsi tarvitsee apuasi…

Kriittiset kysymykset kasvattajalle jäävät tekemättä

Virhe 4: Kriittiset kysymykset kasvattajalle jäävät tekemättä
Vaikka ostaisit pennun suomalaisesta kennelisistä, sinulla on sekä oikeus että velvollisuus kysyä sekä pennun että kennelin taustoja. Jos pelkäät, että sinulle ei kysymysten vuoksi myydä pentua, voi olla hyvä jäädä silloin ilman pentua.

Sinulla on oikeus myös nähdä, miten emo ja pennut elävät normaalioloissa. Suurimmassa osassa kenneleitä, työtä ohjaa rakkaus eläimiin. Toisaalta voi miettiä, riittääkö rakkaus, jos koirat elävät kovin ahtaasti.

Itseltään voi myös kysyä, onko pieni kerrostaloasunto oikea paikka usean koiran kennelille. Onko emolle ja pennuille rauhaa ja hiljaisuutta, jos niiden aitaus on perheen pienessä olohuoneessa, jota hallitsee valtava taulutelkkari.

Rodulle tyypilliset sairaudet jäävät selvittämättä

Virhe 5: Rodulle tyypilliset sairaudet jäävät selvittämättä
Älä tee näitä yleisiä virheitä, kun ostat pennun -listan kärjessä oikeastaan pitäisi olla roduille tyypilliset sairaudet. Niiden katsotaan liian helposti kuuluvan asiaan. Todellisuudessa ne ovat pitkälti jalostuksen tulosta.

Liian pitkälle, sairaiksi jalostetut koirat avaavat ovea pentutehtailulle. Rotukoiran kallis hinta ja terveysongelmat voivat johtaa vaihtoehtojen etsimiseen. Silloin aletaan helposti uskoa väittämiä, että sekarotuiset ovat rotukoria terveempiä.

Kun koiran hankkimista aletaan suunnitella, kannattaa selvittää myös roduille tyypilliset sairaudet. Ne vaikuttavat paljon siihen, mitä koiran kanssa voi harrastaa. Ennen kaikkea ne vaikuttavat koiran hyvinvointiin. Monet kärsivät jalostuksen seurauksista koko ikänsä.

Jokaisella rodulla on omat järjestönsä. Niiden sivuilta ei ehkä löydä kovin paljon sairauksista. Hyvää tietoa on Hanki koira -sivustolta, www.hankikoira.fi/koirarodut
Katso myös: https://www.kennelliitto.fi/


Virhe 6: unohdat, että koira näkyy ja kuuluu kodissa

Kotisi on myös koiran koti. Hyvätapaisesta koirastakin jää jälkiä. Useimmista koirista lähtee karvaa. Ne kantavat hiekkaa tassuissaan, pureksivat perintötuolin jalan tai nyppivät hienon ryijymattosi. Sisäsiistille koirallekin voi käydä vahinko; sillä voi olla ripuli, se oksentelee. Jotkut koirat potevat eroahdistusta, mistä naapurit voivat valittaa.

Kun otat huomioon koira-arjen nurjankin puolen, koulutat ja kannustat koiraasi. Saat siitä parhaan mahdollisen ystävän.

Liity mukaan koiraseikkailuihin ja hyvinvoinnin polkuihin! Iloinen koirayhteisö odottaa sinua.
Haluatko saada lisää vinkkejä ja inspiroivia tarinoita koiran kanssa vietettävään aikaan? Tai vinkkejä koirakodin sisutukseen? Entä miten vahvistat omaa jaksamistasi?

Liity mukaan matkalle koiraseikkailuihin ja hyvän olon polkuihin seuraamalla Reippaat Tassut -blogiamme. Tarjoamme arvokasta tietoa, inspiroivia tarinoita ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua ja koiraasi viihtymään yhdessä.
Liity sähköpostilistallemme, niin saat heti tiedon uusimmista blogipostauksista.