5 vinkkiä koiran nirsoiluun

5 vinkkiä koiran nirsoiluun. Herkkävatsainen vai nirsoileva koira. Omani on molempia ja valmis pomoksi pienestä koostaan huolimatta. Tässä blogissa kerron omista ratkaisuistani. Olin nimittäin tahtomattani opettamassa koiraani valikoivaksi eli nirsoksi, koska tiesin sen herkkävatsaiseksi. Samalla olin tekemässä siitä pomon. Olen koonnut loppuun 5 vinkkiä, joilla voi vähentää nirsoilua. Ne ovat auttaneet minua myös arvojärjestyksen palauttamisessa.

Puistoissa ja muissa ulkoilupaikoissa koiranomistajat vaihtavat hyvin usein koiran terveyteen liittyviä kuulumisia. Tiedetään, kenellä on vilja-allergia, kuka ahmii kaiken. Ruokavinkkejä vaihdetaan. Reippaat tassut -blogi toimii samalla idealla – kokemusten vaihdolla ja toisilta oppimisella. Toivon, että kerrot omista kokemuksistasi ja jaat niitä meille muille.

Uudet namit

Koirani on perso lahjonnalle. Namujen avulla se on oppinut ohittamaan isotkin koirat ilman rähinää. Mainitsinko jo, että kyseessä on chihu-tyttö. Monet pitävät rotua haukkuherkkänä.

Meillä ei haukuta juurikaan rapun äänille. Ainoastaan jos täysin vieras saapuu kotiin, tyttö intoutuu ulvomaan kuin sudenpentu. Kuono kohti kattoa ja konsertoimaan. Namut ovat meillä auttaneet ymmärtämään, mikä on toivottu ja mitkä epätoivottu käytös.

Namien avulla on opittu paljon: luokse saapumisesta tanssipyörähdyksiin. Nameja siis kuluu. Uusi nami saa kuinkin helposti vatsan löysäksi. Ajan mittaan olenkin oppinut varomaan suuria muutoksia.

Esimerkiksi koirani suurta herkkua, kanaherkkutikkua, on säännösteltävä säännöllisesti. Olen antanut sitä joskus, kun koira jää yksin kotiin – vähän lohdutukseksi. Tai palkkioksi jostakin hyvästä suorituksesta. Yksi tikku päivässä menettelee, toinen saa kakan löysäksi. En tiedä onko eri merkkien välillä eroa. Jos tiedät, kerro.

Herkkävatsainen vai nirsoileva koira?

Koira istuu maassa ja on nostanut etutassut ilmaan.

Namien avulla on opittu paljon: luokse saapumisesta tanssipyörähdyksiin.

Toisena ongelmana on, että namit heikentävät ruokahalua. Olen huomannut, että ruokanappulatkin käyvät nameista. Taskussa ne kummasti muuttuvat herkuksi, vaikka eivät kelpaa kotona. Niilläkin pystyy rohkaisemaan vaikeissakin paikoissa.

Tosin pidän mukana aina jotain todellista herkkupalaa. Koirani on aika arka, ja sillä oli pentuna taipumusta pyrkiä kahlekuningattareksi. Jos koira ei tullut kanssani samaan suuntaan, sitä oli turha yrittää vetää. Ei edes kevyesti. Silloin se kirjaimellisesti kasasi luunsa ja irrottautui.

Nyt toimin niin, että houkuttelen koiran nameilla vaikean paikan ohitse. Aluksi pelkäsin, että sille pitää taukoamatta työntää nameja. Niitä ei kuitenkaan enää tarvittu, kun haluttu muutos oli saavutettu.

Näin haukkumisesta päästiin eroon. Kun koirani näki toisen koiran, mutta ei ehtinyt haukkua, kehuin sitä ja annoin namin. Se jollain tasolla oivalsi, että vastaantulija oli ihan jees. Ideana tässä oli, ett koiran piti huomata toinen koira, vasta sitten namu. Tämän vinkin sain kahden suuren koiran omistajalta. Olin antanut namin ennen kuin koira oivalsi, mistä palkitaan.

Kun uusi taito alkoi olla opittu, koirani katsoi minua kuin sanoakseen, hieno ohitus, mutta nami puuttuu. Nyt namit on unohdettu.

5 vinkkiä koiran nirsoiluun.

Olen huomannut, että ruokanappulatkin käyvät nameista.

Uudet nappulat

Pentuna koirani söi nopeasti annoksensa ja protestoi, jos ruoka oli hetken myöhässä. Nappulat kävivät, ihmisruoasta sillä ei ollut hajuakaan – tai siis haju oli kyllä, mutta ei käsitystä. Kaikki muuttui, kun rokotusta varten annoin matolääkkeen lihapullan kanssa. Monet uudet tuoksut saivat lihapullan avulla aivan uuden merkityksen.

Teini-ikä toi mukanaan nirsoilun. Pienikin annos kanaa ja riisiä, jota se on saanut vatsavaivoihin, käynnistää nappulaprotestin, kun niihin jälleen siirrytään. Neitokainen kieltäytyy syömästä tai syö vain hieman suurimpaan nälkään.

Aluksi menin leikkiin mukaan: etsin uusia nappuloita, joita koira vain vilkaisi ja käveli pois. Oletin suhtautumisen johtuvan siitä, että nappuloissa oli joku sille sopimaton ruoka-aine. Olihan se hyvin syövänä pentunakin oksentanut uudet nappulat. Kaupan koirien suuren ruokapussivalikoiman edessä, muistin koirani kasvattajan sanat: Jos menet ruokaleikkiin mukaan, saat syöttää sille sisäfilettä -eikä sekään aina kelpaa.

Kotona muistutin koiralleni, että yksikään koira maailmassa ei ole kuollut nälkään täyden ruokakupin viereen. Totta kuitenkin on, että koirallani on herkkä vatsa – kaikki ei ole nirsoilua.

Tällä hetkellä koirani syö Dagsmarkin Eiraa. Etsin pitkään nuorelle steriloidulle koiralle sopivaa ruokaa. Näihin nappuloihin päädyin siksi, että niissä käytetään kotimaisia raaka-aineita. Itsekin suosin lähiruokaa. Toinen syy on. että kanan sanotaan olevan antibioottivapaata.

Nyt uusiin nappuloihin opetellaan namujen avulla – siis niin, että otan niitä mukaan, kun mennään lenkille. Sitten lisään niitä vanhan ruoan joukkoon.

Laadukas ruoka ja vitamiinit

Oma vinkkilistani nirsoiluun

Vinkki 1: Varmista, että koirasi on terve.
Keskustelin ensin nettieläinlääkärin kanssa oman koirani tilanteesta. Päädyimme siihen, että koirasta kannattaa ottaa verikokeet ja poissulkea sairaus. Se osoitti, että kaikki oli kunnossa. Koirani oli silloinkin iloinen ja leikkisä.

Vinkki 2. Ruokailun säännöllisyys
Tarjoa koiralle ruokaa vain ruoka-aikana. Jos se ei kelpaa, ota kuppi pois ja tarjoa uudestaan jonkin ajan päästä. Jos ei vieläkään kelpaa, tarjoa ruokaa vasta seuraavana ruoka-aikana. Tiedän, että tämä on kova paikka omistajalle. On vaikea katsoa anovaa koiraa, kun itselle tehdään ruokaa. Säännöllisten ruoka-ajan lisäksi koira tarvitsee riittävästi ulkoilua ja lenkkeilyä. Pitkät lenkit lisäävät ruokahalua. Ajoitin lenkit niin, että ruokaa sai niiden jälkeen.

Vinkki 3: Vaihda namut ruokanappuloiksi
Jos koira saa lenkeillä namuja tai sitä palkitaan herkulla kotona, herkkuhetket voivat pilaat ruokahalun – aivan kuten lapsillakin. Siksi vaihdoin oman koirani namut ruokanappuloiksi. Ajatuksena oli, että niiden ravintoarvo olisi parempi kuin namujen. En tiedä onko näin – ainakin niiden kilohinta on namuja edullisempaa. Ja hyvin toimivat. On hyvä muistaa, että palkintona voi käyttää myös kehuja, leikkiä tai leluja. Aina ei tarvita syötäviä nameja.

Vinkki 4: Laadukas ruoka ja vitamiinit
En kovin hyvin ole tutkinut eri valmisteiden ravintoarvoja. Näppituntumalla tässä liikutaan. Olen jättänyt pois nappulat, jotka lisäävät kakkaamistarvetta ja kakan määrä. Joskus olen lisännyt koiran ruokaan koirille tarkoitettuja vitamiineja Esimerkiksi biotiini ja sinkki ovat hyväksi turkille.

Vinkki 5: Tarkkaile omaa käytöstäsi – älä opeta nirsoksi
Otan tämän kohdan esille siksi, että olin itse tekemässä juuri niin. Koirani oppi odottamaan, josko tarjolle tulisi vieläkin parempaa syötävää. Kun syön itse, en kiinnitä koiraan huomiota, vaikka se kuljeskelee sen näköisenä, että maistuis kyllä mullekin. Kun sitä ei huomata, se menee omalle kupilleen. Älä anna koirasi pomottaa.

Miten pidetään koti siistinä?

Lue vinkit koirakodin siivoamiseen