5 vinkkiä koirakodin siivoamiseen

5 vinkkiä koirakodin siivoamiseen auttavat sinua pitämään kodin kunnossa ja nauttimaan koiraystäväsi seurasta. Olen kerännyt tähän blogiin koirakotiin sopivia siivousvinkkejä. Osa on itse kehitetty, osa opittu muilta.

Me ihmiset näemme ja koemme ympäristömme hyvin eri tavalla. Toista kiusaa pienikin epäjärjestys, toista ei haittaa elää kaaoksen keskellä. Yksi korjaa tavarat omille paikoilleen, toinen levittää ne pitkin kotia.

Minkälainen siisteystyyppi sinä olet? Minä viihdyn siistissä kodissa, mutta olen joutunut opettelemaan sitä, että tavarat ovat omilla paikoillaan. Luontainen piirteeni se ei ole.

Viisas, koirista pitävä siivooja sanoi, että koiraihmisen pitää oppia sietämään, että koirasta jää jälkiä kotiin.

Aloita koirasta

Vinkki 1: Aloita koirasta
Kun tuot koiran ulkoa sisälle, pyyhi sen tassut, vaikka ei sataisikaan. Tarvitset 2 mikrokuituliinaa<. kostella liinalla pyyhit tassut ja kuivalla kuivat ne. Näin estät lian ja pölyn kulkeutumisen kotiin. Toimenpide vie muutaman minuutin. Sillä säästät siivousaikaa.

Oma koirani kuuluu niihin, joilla tuntuu olevan jatkuva karvanvaihto. Jos sinulla on sama tilanne, ota tavaksesi kammata/harjata koira päivittäin. Säännöllisen harjaamisen etuna on, että turkkiin ei tule takkuja, ja koira nauttii.

Olen myös vienyt koirani pohjavillapesuun. Koti oli jonkin aikaa aika karvaton.

Sinin parkeille ja puulattialle tarkoitetut, hieman öljytyt oranssinväriset tomuliinat poistavat tehokkaasti pölyn ja koirankarvat.

Olen kerännyt tähän blogiin koirakotiin sopivia siivousvinkkejä.

Kodin materiaalit

Vinkki 2: Kodin materiaalit
Harva meistä pystyy uusimaan materiaalit koiraelämään sopiviksi. Tiiviit, sileäpintaiset matot helpottavat siivoamista. Ja värit, jotka ovat lähellä koiran väritystä.

En ollut uskoa korviani, kun eräs kasvattaja kertoi, että eräs pariskunta luopui pentutilauksesta, koska pentu ei olisi sopinut sohvan väriin. Siis ei sohvan väriin! Nyt kun itselläni on oikea irtokarvaturri, alan ymmärtää pointin. Koirasta en luovu, mutta olen pikkuhiljaa muokannut kotia niin, että minä viihdyn (siisti koti) ja koira viihtyy (myös sohvalla).

Olen käärinyt nahkasohvan tyynyt liukaspintaiseen tikkikankaaseen, josta karvat saa hetkessä pois, esimerkiksi kostealla sienelle tai liinalla /imuroimalla. Suoja estää koiran kynsien rikkomasta nahkapintaa. Tikkikangas on oikeasti jostain huonekalukaupasta ostamani piknik-alusta. Sen piknikpuoli on nahkaa vasten.

Toinen vaihtoehto olisi tietysti kieltää koiraa menemästä sohvalle. Siitä emme ole keskustelleet – koirani ja minä.

Kaunis, käsin solmittu nukkamatto alkaa etsiä uutta kotia.

Siivousvälineet

Vinkki 3: Siivousvälineet
Tehokas varsi-imuri on hyvä väline, esimerkiksi Dyson. Siivouskaapista – tai missä se onkaan latauksessa – se on helppo ottaa esille. Esimerkiksi pienet irtokivet kulkeutuvat helposti eteiseen, vaikka kuinka pyyhkisi jalkojaan.

Jos koiralla on taipumusta syödä kiviä, eteinen /eteisen matto on helppo imuroida päivittäin, kun imuri on käyttövalmiina.

Imurin nostaminen kaapista on yhtä helppoa kuin rikkalapion ja harjan ottaminen – eikä roskia tarvitse kopistella roskikseen. Vein harjasetin pari vuotta sitten varastoon, enkä ole sitä kaivannut.

Sinin parkeille ja puulattialle tarkoitetut, hieman öljytyt oranssinväriset tomuliinat poistavat tehokkaasti pölyn ja koirankarvat. Kerran pari viikossa pyyhkäisen lattian tomuliinalla. Imuroimaan joudun päivittäin. Yllättävää, miten paljon tomuliinaan kertyy pölyä ja karvaa imuroinnin jälkeen.

Arvelen siivoustavallani säästäväni parkettia. Toki välillä myös pyyhin kostealla ja käytän parkettipesuun tarkoitettua pesuainetta.

Koska pyyhin koiran tassut kylpyhuoneessa, sinnekin kertyy karvaa. Olen käyttänyt lattiakaivossa suojausta, joka vähentää lattiakaivon pesutarvetta. Suojus kannattaa vaihtaa/pestä usein, jottei kylppäri ala tuoksua tunkkaiselta.

Taas piti hämmästellä, miten paljon lattiakaivoon oli menossa koirankarvaa.

Mikrokuituliinat ovat ehdoton apu. Ne sopivat kaikkeen siivoamisen ja vähentävät tarvetta käyttää pesuaineita.

Pika-apua

Vinkki 4: Pika-apua
Kotona kannattaa pitää aina jotain tekstiilipesuaineitta. Soft Care on todella tehokas. Olen sillä puhdistanut matosta oksennusta ja pentuaikaisia vahinkoja. Omista kengistä kulkeutunut likakin lähti sillä hyvin pois eteisen matosta.

Kotona on hyvä pitää myös hajunpoistajaa. Jos koiralla on taipumusta kaluta nurkkia tai huonekaluja, lemmikkieläinkauppojen myymät suihkeet ovat tehokkaita. Kokeilin myös etikkaa, jolle neiti ensin nyrpisteli. Meni sitten muina koirina kaluamaan ovenpieltä, kun etikan haju oli laimentunut.

Ehkä ei pikaneuvo: kotiin voi vuokrata tekstiilipesureita, jolloin kerralla saa puhdistetuksi niin matot kuin koiran oman pedin. Omaa kokemusta niistä minulla ei ole.

Olen ajatellut kokeilla pesuria niin, että pesu tapahtuisi parvekkeella. Vaikka vettä käytetään vain vähän, parketti saa silti kosteutta, jos matot pestään omilla paikoillaan.

Onko sinulla kokemusta tekstiilipesureista?

Vähän joka päivä

Vinkki 5: Vähän joka päivä
Martat neuvovat suunnittelemaan siivoaminen niin, että jokaiselle päivälle on oma tehtävänsä Siivous | Martat. Ideana on pitää koti siistinä ja välttää suursiivousta.

Ohje sopii mainiosti kaikkiin koirakoteihin. Vaikka koira olisi rodultaan sellainen, ettei siitä lähde karvaa, sen iho uusiutuu kuten ihmistenkin. Eli pölyä tulee. Koiran tassujen pyyhkiminen jokaisen ulkoilun jälkeen vähentää toki lian kulkeutumista sisälle mutta ei poista sitä kokonaan.

Imuroin ennen koiraa kunnolla kerran viikossa. Nyt imuroin 2 kertaa viikossa. Päivittäin pikaimuroin eteisen ja keittiön. En käytä rikkalapiota enkä harjaa.

Keittiön siivoan jokaisen ruoanlaiton jälkeen. Likaiset astiat sujautan suorana peruskoneeseen, en välivarastoi niitä tiskialtaassa.

Kylppärin pyyhkäisen aamupesun jälkeen.

Pölyt saavat kyytiä silloin, kun imuroin kunnolla. Käytän niihin imurin pehmeää suukappaletta.